Címlap Lelki gondok betegségei Lelki gondok betegsegei Nyelési nezézségek - lelki okai

NYELÉSI NEHÉZSÉGEK - LELKI OKAI

A nyelési panaszok arra utalnak, hogy bizonyos dolgokat, tényeket és helyzeteket nehezünkre esik „lenyelni", azaz elfogadni és elviselni. A nagyobb falatokat csak üggyel-bajjal tudjuk „megrágni", egyes dlgokat viszont „muszáj egyszerűen lenyelnünk". Másokat pedig „képtelenek vagyunk olyan gyorsan megemészteni".

 

 

 

 

E kife­jezések mindegyike az emésztés folyamata és az élettörténések közötti szoros összefüggésről tanúskodik. Valamit lenyelni annyit jelent, hogy az ember egy dolgot elfogad, a sajátjává tesz. Aki a kemény és többnyire jókora falatokkal, melyeket az élet nekünk juttat, nem tud megbirkózni, gyakran folyadék - többnyire alkohol - segítségével kísérli meg, hogy az könnyebben csússzon le a torkán. A mértéktelen alkoholfogyasztás étvágytalansághoz vezet. Következésképp az ember előbb-utóbb megelégszik a folyékony táplálékkal, mely könnyedén szétárad a szájban, s végképp lemond a valódi táplálékot jelentő szilárd falatokról.


A nyelési problémák egyik jellegzetes fajtája a levegőnyelés. A beteg nyelésre való készséget színlel, ám a tulajdonképpeni feladat­tól meghátrál.


Összefoglalva: Nyelési nehézségek - csökkent készség bizonyos dolgok elfogadására, a tények tagadása

 


Amit tenni kell

A nyelési nehézségekkel küszködőnek meg keltene kérdeznie magától, miképpen tudná megoldani élete nyilvánvaló konfliktus­helyzeteit. Vagy le kell mondania, meg kell szabadulnia a kínzó feladattól, vagy pedig annak elvégzése érdekében fokoznia kell belső készségét és megértő-képességét. A kellemetlen feladat mi­benlétére valószínűleg gyorsan fény derülhet egy rövid, de mélyreható beszélgetés során.

 

Linkek