Gyógyító növények

VÖRÖS ÁFONYA

A vörös áfonyát terápiás és megelőző céllal szokták javasolni olyan betegeknek, akik gyakran szenvednek húgyhólyag­fertőzésben, de májbetegségek, gyomorpanaszok és étvágytalanság kezelésére is alkal­mazzák. A fogszuvasodás ellen is véd, mivel összetevői megakadályozzák a baktériumok megtapadását a fogakon, így gátolják a lepedék képződését.

Bővebben...
 

TEA

A világ legnépszerűbb forró itala a tea, amely a kávéhoz képest átlagosan fele akkora koffeintartalmával felfrissít, de nem pörget fel túlságosan. A teaivás azonban nem csupán kellemes időtöltés, hanem alkalomadtán életmentő is lehet. Kimutatták, hogy kedvelői között alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és a rák kockázata.

Bővebben...
 

LIGETSZÉPE

Észak-Amerikában őshonos a parlagi ligetszépe. A növény föld felet­ti részeit és gyökerét horzsolások, aranyén köhögés és gyomorfájás kezelésére használják. Magvai értékes, terápiás hatású olajokat tartalmaznak.

Bővebben...
 

LEVENDULA

A parfümök, szappanok és illatzacskók készítéséhez hosszú ideje használják a füzérekben nyíló lila vagy világoskék virágokkal ékes levendulát. A növény olajai ugyanakkor az egészségünk megőrzésében is régóta jelentős szerepet játszanak: elősegítik az emésztést, oldják a szorongást, és segíte­nek az álmatlanság leküzdésében.

Bővebben...
 

GYÖMBÉR

A gyömbér, ez a jellegzetesen erős, csípős illatú gyökér az egyik legszélesebb körben használt és leggyakrabban vizsgált konyhai orvosság, már legalább ötezer éve hasz­nálják orvosi és étkezési célokra. Világszerte ismerik a hányingert és az emésztési zavaro­kat - olykor a modern gyógyszereknél hatékonyabban - enyhítő hatásáról. Az elmúlt év­tizedekben felhasználásának lehetőségei bővültek, így többek között megfázásra is ajánlják.

Bővebben...
 

FOKHAGYMA

Noha a fokhagyma gyógyhatásait sokszor eltúlozzák, való igaz, hogy rendkívül sokféle probléma esetén hatékony. A magas vérnyomástól a megfázás és köhögés kezeléséig sok fajta gyógyhatása van. A szóbeszéd szerint vágyserkentő hatása is van. Mindent egybevetve el kell ismernünk, hogy a fokhagyma valóban figyelem­re méltó orvosság, amely néha még a vényköteles gyógyszerek hatásával is vetekszik.

Bővebben...
 

BORSMENTA

A borsmentacukorkát sokan szeretik mint étkezés utáni édességet, amely ráadásul rövid távon kiválóan frissíti a leheletet is. A megfelelő formában alkalmazott bors­menta az emésztési zavar ellen is kiváló, illetve csökkenti a gázképződést és a puffadást. Mindezek mellett ez a rendkívüli gyógynövény egyéb erényekkel is rendelkezik.

Bővebben...
 

ÁRNIKA

Ne tévesszen meg bennünket az árnika bájos, százszorszéphez hasonló virága, A hegyvidéki gyógynövény mérgező vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyobb adagban, belsőleg alkalmazva jelentősen megemelhetik a vérnyomást, és maradandó szív­károsodást okozhatnak..

Bővebben...
 

ALOE VERA

Mindig tartsunk néhány cserepes aloe vera-palántát az ablakpárkányon. Ezt a nö­vényt már régóta használják gyógyításra, és igen sokféle bajt orvosol: a leveléből nyerhető áttetsző zselé a leégés, kisebb sebek és bőrbetegségek, sőt az aranyér és a rovarcsípés kezelésére is alkalmas, mert rengeteg gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, és hűsítő, nyugtató védőréteget von az irritált szövetekre.

Bővebben...
 

GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK

Számos gyógynövény és fűszernövény mag­ról nevelhető. Némelyiket virágtartóban kell kihajtatni a házban, majd az utolsó fa­gyot követően lehet kiültetni a szabadba. Mások nem kedvelik az átültetést, ezért a kertben kell őket elvetni. A fás szárú növé­nyeket, például a levendulát és a rozmarin­got leginkább dugványról érdemes szapo­rítani: egészséges hajtásokat gyökereztetünk, és egy komposzttal töltött cserépbe szúrjuk őket.

Bővebben...
 

Teadélután

Ha eddig nem teáztunk rendszeresen, érdemes beve­zetnünk ezt a kellemes szokást. Napi egy-két csésze elfogyasztásával számos betegség megelőzhető és kezelhető. A zöld tea ugyanarról a cserjéről származik, mint a fekete, csodálatos tulajdon­ságairól azonban bizonyára mindenki hallott: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, véd a fogszuvasodás ellen, sőt még a rák meg­előzésében is segít.

Bővebben...
 


Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek